Son yıllarda hobi kurslarına olan talep gittikçe artıyor. Özellikle Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu sanatçılar ya da resim öğretmenleri, resim kursları açarak geleceğin başarılı sanatçılarını yetiştiriyorlar. Özel resim kursu açma şartları da bu nedenle eğitimcilerin ya da kurucuların en çok merak ettiği konulardan biri oluyor. İlk olarak özel resim kursu açmak için MEB tarafından yönetmelikte belirlenen şartları sağlayan kurucu tarafından kurum müdürü ve müdür yardımcısı atanması gerekiyor. Kurum müdürü ve müdür yardımcısı seçiminde:
- Milletlerarası kurumlar ile yabancı okullarda görevlendirilecekler hariç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Özel okullarda; resmî veya özel öğretim kurumlarında en az iki yıl asıl görevli olarak öğretmenlik yapmış olmak veya öğretmenlik yapma koşullarını taşıyıp en az iki yıl asıl görevli uzman öğretici olarak görev yapmış olmak.
- Okullar dışındaki kurumlarda lisans mezunu olmak şartlarını aramanız gerekiyor.
Kurum müdürünü ve yardımcısını seçtikten sonra MEB Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi’nde yer alan şartları sağlamanız gerekiyor. Bu şartlar:
Yerleşim planı
MADDE 6- (1) Kurumlar, yerleşim planına göre kurumdaki derslik, oda ve diğer bölümleri düzenler.
(2) Yerleşim planlarında; binanın arsaya yerleşiminde, her katın ayrı ayrı odalarının krokilerine, oyun bahçesi ile diğer yerlere, oda ve koridorların ölçülerine yer verilir.
(3) Yerleşim planlarında belirtilen bölümler, amaçları dışında kullanılamaz.
(4) Dersliklerde, yerleşim planında belirtilen kontenjandan fazla öğrenci bulundurulamaz.
(5) Resmî dengi okullardan farklı program uygulayacak olan özel okulların standartları ayrıca Bakanlıkça belirlenir.
Derslik ve diğer ders yapılan bölümlerin pencere alanı
MADDE 7 – (1) Kurumların derslik ve diğer ders yapılan bölümlerinde bulunan pencerelerin, binanın dış cephesinde olması ve doğal havalandırmayı sağlaması gerekir. Derslik ve diğer ders yapılan bölümdeki toplam pencere alanı, o bölümün taban alanının % 10’undan az olamaz. (Yeterli aydınlatma ve havalandırma sağlanması hâlinde laboratuvar, kapalı spor salonu ve beden eğitimi salonlarında pencere şartı aranmaz.)
Dersliklerde her öğrenci/kursiyer/katılımcı için kullanım alanı
MADDE 8 – (1) Anaokulu ve anasınıfında bir öğrenci için ayrılan kullanım alanı 1,5 m2’den, ilkokul, ortaokul, lise ve diğer kurumların teorik derslikleri ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin uygulama dersliklerinde ise 1,2 m²’den az olamaz.
(2) Kurslarda ve hizmet içi eğitim merkezindeki uygulama dersliklerinde her kursiyer için kullanım alanı;
- a) Konfeksiyon, fotoğrafçılık, yüz, vücut, estetik ve bakım, kuaförlük, modelistlik, stilistlik, bilgisayar ve benzeri uygulama dersliklerinde her kursiyer/katılımcı için 2 m²’den,
- b) Bale kursları, desinatörlük, teknik resim, iç mimari ve benzeri uygulama dersliklerinde her kursiyer/katılımcı için 3 m²’den az olamaz.
Derslik kapıları
MADDE 9 – (1) Kurumlarda derslik ve diğer ders yapılan bölümlerden kontenjanı 20’ye kadar olan dersliklerin kapı genişliği en az 80 cm, kontenjanı 20 ve 20’den fazla olan dersliklerin kapı genişliği ise en az 90 cm olmalıdır. Özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bireysel eğitim odasının derslik kapı genişliği en az 70 cm olmalıdır. Derslik kapılarının genişliği 140 cm’den fazla olursa kapılar çift kanatlı yapılır.
(2) Kapıların genişliği, kapı kasasının içten içe ölçülmesiyle belirlenir.
(3) Derslik kapıları koridora doğru açılmalıdır. Derslik kapılarının dışa açılmaması hâlinde, duvara paralel olarak açılır şekilde sürgülü veya akordiyon kapı yapılabilir. Okul öncesi eğitim kurumlarının derslik kapıları ile özel eğitim okulu bünyesindeki özel eğitim ve rehabilitasyon birimi ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin bireysel eğitim odalarının kapısı içeri doğru da açılabilir.
(4) Bedensel özürlü bireylere yönelik öğretim programı uygulayan özel eğitim kurumlarının kapılarına eşik yapılmaz. Eşik yapılması zorunlu hâllerde özürlülerin hareketini, yangın çıkışlarını ve benzeri eylemleri engellemeyecek önlemler alınır.
(5) Çift taraflı derslik bulunan koridorlarda kapılar karşılıklı açılmamalıdır.
Merdivenler
MADDE 10 – (1) Kurum binalarının merdiven genişliği, binaya verilen toplam kontenjan dikkate alınarak öğrencilerin aynı anda güvenli ve rahatlıkla inip çıkabilecekleri genişlikte olmalıdır.
(2) Kurumların bulunduğu binanın bahçe ve bina girişi ile zemin katının merdiven bulunan bölümlerinde bedensel özürlü bireyler için rampa bulunur.
(3) Özel eğitim okulu ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde merdiven, rampa başlangıcı ve gerek görülen diğer alanlara yönlendirici ve uyarıcı işaretler zemine yapıştırılır.
(4) Merdiven basamaklarının algılanabilmesi ve kayıp düşmenin önlenmesi için basamaklara zıt renkli kaymaz şeritler eklenir.
(5) Bedensel özürlü bireylere ait öğretim programı uygulayan okulların merdivenlerinin her iki tarafında da özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun korkuluk ve küpeşte yapılması, ayrıca sahanlık ve merdiven döşemelerinde ve kaplamalarında da standartlara uyulması zorunludur.
Tavan yüksekliği
MADDE 11- (1) Kurumun bina tavan yüksekliğinin 3 m’den az olmaması esastır. Ancak, derslik tavan yüksekliğinin 3 m’den az olması durumunda;
- a) İlkokul, ortaokul ve liseler ile okullar dışındaki diğer kurumların teorik dersliklerinde ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinin uygulama dersliklerinde her öğrenci için 3,5 m³,
- b) Anaokulu ve anasınıfında ise 4,5 m³ hacim düşecek şekilde kontenjan tespit edilir.
(2) Kurs ve hizmet içi eğitim merkezi uygulama dersliği tavan yüksekliğinin 3 m’den az olması hâlinde;
- a) Her kursiyer için 2 m² alan istenen kurumlarda 7 m³,
- b) Her kursiyer için 3 m² alan istenen kurumlarda 9 m³ hacim düşecek şekilde kursiyer/katılımcı kontenjanı belirlenir.
(3) Özel eğitim okulu ve bünyesindeki özel eğitim ve rehabilitasyon birimi ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin derslik tavan yüksekliğinin 3 m’den az olması durumunda her bir özürlü birey için 7 m³ hacim düşecek şekilde kontenjan tespit edilir.
Koridorlar
MADDE 12- (1) Okul binalarının koridor genişlikleri;
- a) Koridorun tek tarafına iki veya ikiden az derslik kapısı açılıyorsa 1,5 m’den,
- b) Koridorun tek tarafına açılan derslik kapısı sayısı ikiden fazla ise 2 m’den,
- c) Koridorun her iki tarafına derslik kapısı açılması durumunda 2,5 m’den az olamaz.
(2) Kontenjanı 100’den az olan okullar ile özel eğitim okulu ve diğer kurumların koridorlarının genişliği öğrenci/kursiyer/katılımcıların rahatlıkla girip çıkmalarına imkân vermelidir.
(3) Bedensel özürlü bireyler için öğretim programı uygulanan özel eğitim okulu ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin koridorları tekerlekli sandalyenin rahatlıkla hareket edebileceği genişlikte olmalıdır.
Su deposu
MADDE 13- (1) Su kesintisi olması durumunda okulun bir günlük su ihtiyacını karşılayacak büyüklükte su deposu veya tankı bulundurulur.
Okullar, Özel Eğitim Okulları, Muhtelif Kurslar, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Motorlu Taşıt Sürücü Kursları dahil her eğitim biriminin MEB onayı almak için gerekli fiziki şartlar standardı farklıdır. Aşağıdaki standartlar yönergesini inceleyerek her biri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çeşitli kurslarda bulunması gereken bölümler
Yukarıdaki genel şartları sağladıktan sonra binanızın bölümlerini düzenlemeniz gerekiyor. Bu bölümler:
MADDE 22- (1) Kurslarda bulunması gereken bölümler:
1- Müdür odası: En az 10 m2 olmalıdır.
2- Müdür yardımcısı odası: (Kontenjanı 400 den fazla olan kurslarda) En az 10 m2 olmalıdır.
3- Öğretmenler odası: 5 öğretmene kadar en az 8 m2 olmalıdır. 5’ten fazla her öğretmen için 1,5 m2 yer ilâve edilir.
4- Derslik: En az 15 m² olmalıdır. Bir dersliğe 30 kursiyerden fazla kontenjan verilmez.
5- Tuvalet ve lavabolar:
- a) Her 30 kursiyer için bir tuvalet ve lavabo,
b)30 öğretmene kadar bir tuvalet ve lavabo ayrılır.
30’dan fazla öğretmeni olan kurslarda, her 30 öğretmen için bir tuvalet ve lavabo ayrılır. Tuvalet ve lavabolar kurumda öğrenim gören kız ve erkek kursiyerler ile bayan ve bay öğretmenler için ayrı ayrı düzenlenir. Kurslarda bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlenmiş bir tuvalet ve lavabo bulunur.
6- Uygulama dersliği: Kursta uygulanan öğretim programına uygun düzenlenmiş ve araç gereçle donatılmış ve büyüklüğü en az 20 m2’dir.
Öğretim programında uygulamaya yönelik konular olan kurslarda istenir. Uygulama dersliğinin kontenjanı, öğretim programına göre kursiyerlerin eğitim alacağı ders araç ve gerecinin sayısı dikkate alınarak belirlenir. Uygulama dersliği olan öğretim programlarının teorik dersliğine kontenjan verilmez.
7- Teneffüshane: Bina içinde bağımsız bir bölüm hâlinde olabileceği gibi ayrı ayrı bölümlerden de meydana gelebilir. Toplam teneffüshane alanı olarak derslik, yönetim, eğitim ve öğretime ayrılan diğer alanlar dışındaki yerler kabul edilir.
8- Kitaplık
9- Bu Yönergedeki diğer hükümlere aykırı bir hüküm taşımamak koşuluyla kursiyer kontenjanı en çok otuz (30) olan kurslarda:
- a) Müdür odası: En az 10 m2 olmalıdır.
- b) Öğretmenler odası: 5 öğretmene kadar en az 8 m2 olmalıdır. 5’den fazla her öğretmen için 1,5 m2 yer ilâve edilir.
- c) Derslik: En az 15 m² olmalıdır.
ç) Uygulama dersliği: Kursta uygulanan öğretim programında uygulamaya yönelik konuların yer alması hâlinde uygulamaya göre düzenlenmiş ve araç gereçle donatılmış ve en az 20 m2’dir.
Öğretim programında uygulamaya yönelik konular olan kurslarda istenir. Uygulama dersliğinin kontenjanı, öğretim programına göre kursiyerlerin eğitim alacağı ders araç ve gerecinin sayısı dikkate alınarak belirlenir. Uygulama dersliği olan öğretim programlarının teorik dersliğine kontenjan verilmez.
- d) Tuvalet ve lavabolar: Bayan kursiyerler ile bayan öğretmenler için bir, erkek kursiyerler ile erkek öğretmenler için de bir olmak üzere en az iki tuvalet ve lavabo bulunur.
Özel Resim Kursu Açmak İçin İstenen Belgeler
Özel resim kursu açma şartları için standartlar yönergesinden yararlandıktan sonra istenen belgeleri temin ederek valiliğe ya da kaymakamlığa müracaatınızı yapmanız gerekir. Özel resim kursu açmak için aranan şartların yanında istenen belgeler:
- Form dilekçe
- TCK’nın 53.maddesinde suçlardan mahkum olmadığına dair yazılı beyan
- Kurucu tüzel kişi ise amaçlarında özel öğretim kurumu işletmeciliği yapacağına ilişkin ifadenin yer aldığı ve tüzel kişiliğin niteliğine göre Türk ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış ana sözleşme, tüzük veya vakıf senedinin milli eğitim müdürlüğünce onaylı örneği
- Kurucu temsilcinin kurumu açma, devir ve benzeri işlemleri yapmaya yetkili olduğuna dair yönetim kurulu kararının Eğitim Müdürlüğü onaylı örneği
- Binanın kurum açılacak kat veya katları için ayrı ayrı 35*50 cm veya a3 ebadında kağıtlara çizilmiş yerleşim planı
- Bakanlıkça onaylı kurum yönetmeliğinin uygulanacağına ilişkin yazılı beyan
- Resmi benzeri olmayan veya deneme mahiyetinde program uygulayan kurumlar ile bakanlıkça onaylanarak uygulamaya konulmuş öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi bulunmayan kurumlar için; bakanlıkça onaylanmak üzere 3 nüsha öğretim programı taslağı, haftalık ders çizelgesi taslağı ve cd’si
- Resmi benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliği uygulamak isteyen okulların kurucusunun yazılı beyanı ,resmi benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliklerden farklı uygulama yapmak isteyen okullar için bakanlıkça onaylanmak üzere hazırlanan 3 nüsha kurum yönetmeliği taslağı ve cd’si veya kurucunun daha önce açılış izni almış başka bir okulu için bakanlıkça onaylanmış kurum yönetmeliğini uygulayacağına ilişkin yazılı beyanı
- Yönetici çalışma izin teklifi ve tüm personele ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair yazılı beyan
- Kurum binasının tapu fotokopisi veya okul türlerine göre kira sözleşmesinin milli eğitim md. onaylı örneği
- Sağlık Meslek Lisesi açacakların ildeki hastane ile yapacakları protokol
- Binada yangına karşı ilgili mevzuata göre gerekli önlemlerin alındığına ilişkin itfaiye müdürlüğünden alınan rapor
- Kurum bina ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin il/ilçe sağlık birimlerinden alınan rapor
- Kurum binasının sağlam ve dayanaklı olduğuna dair çevre ve şehircilik il müdürlükleri, yapının proje müellifleri yada yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerden alınacak teknik rapor
- Yabancı uyruklular tarafından doğrudan veya ortaklık yoluyla açılacak milletlerarası okullar için bakanlar kurulu izni
- Milletlerarası okullar için denklik belgesi
Müracaatınızın alındığı tarihin yazılı olduğu bir belge tarafınıza verilecektir. Dosyanız 3 iş günü içinde valiliğe gönderilecektir. Onay aldıktan sonra özel resim kursu faaliyetlerinize başlayabilirsiniz.