Özel dershanelerin kapatılmasıyla birlikte var olan kurumlar özel okullara dönüştürülürken yeni bir iş kurmak isteyen girişimciler ve eğitmenler için de özel okul ve kurs açmak karlı bir fikir olarak görülüyor. Devlet destekli kredilerin ve teşviklerin de artması da özel eğitim kurumu açmayı kolaylaştırıyor. Ancak özel eğitim kurumu açılırken masraflı bir sürecin sizi beklediğini unutmamanız gerekiyor. Belirli bütçeniz yoksa yatırımınızın ve zamanınızın boşa gidebileceğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Özel eğitim kurumu açmak için ilk olarak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Standartları adlı belgeleri iyice incelemeniz, okul ya da kurs açma şartlarının neye bağlı olduğunu, hangi belgelerin talep edileceğini, hangi standartları sağlamanız gerektiğini öğrenmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde bütçenizin yarısını harcamışken haberdar olacağınız bir yönetmelik başınızı yakabilir.
Yönetmeliği ve standartlar yönergesini inceledikten sonra kurum binanızı seçerek işe başlayın. Kiralamak ya da satın almak size kalmış. Binanızı satın alacaksanız en az 500 bin TL gibi bir rakamı gözden çıkarın. Kiralayacaksanız da aylık 4 – 5 bin TL kira ödeme ihtimalinizi göz önüne alarak maliyetlerinizi hesaplayın.
Binadan Sonra Sıra Geldi İyileştirme Çalışmalarına
Özel kurs açmanın maliyeti ve ödeyeceğiniz miktarı düşünmek için henüz acele etmeyin. Özel kurs açmak için gereken para binanızı satın aldıktan ya da kiraladıktan sonra bina içindeki iyileştirme çalışmalarına göre daha da artacak. Bu nedenle mümkünse yeni binaları kiralayın ya da satın alın.
Bina içindeki dersliklerin metrekareleri, lavaboların konumu, asansör olup olmaması, engelli öğrenciler için sağlanacak imkanlar dahil pek çok düzenleme sizi bekliyor olacak. Öncelikle dersliklerinizin boyasını, öğrenci masalarını, öğretmen masasını, akıllı tahtayı, projeksiyon cihazlarını, Atatürk köşesini ve diğer düzenlemeleri halledin. Ardından;
- Müdür odası
- Müdür yardımcısı odası
- Öğretmen odası
- Lavabolar
- Uygulama derslikleri
- Kitaplıklar
- Merdivenler
- Koridorlar
- Bilgisayarlar
- İnternet bağlantısı ve diğer ihtiyaçları tamamlayın.
Binanın iyileştirilmesi ve eksiklerin giderilmesi de 100 – 200 bin TL arası bir bütçe çıkarabilir size.
Faal Bir Eğitim Kurumunu Kiralayın
Yukarıda bahsettiğimiz bina kiralama ya da satın alma, bina içi düzeltmeler ve eğitim için ihtiyaçların karşılanması için yaklaşık 400 – 500 bin TL’ye ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle dilerseniz özel okul ya da kurs olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden bir kurumla franchise anlaşması yaparak eğitim merkezinizi açabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken cayma şartlarını görüşmenizdir. Her özel kurs eğitim-öğretim faaliyetlerine yıllarca devam etmiyor maalesef. 10 yıl sözleşme yaparak boş yere çalıştırmadığınız bir kuruma para ödemeyin.
“Özel kurs ne kadara açılır?” sorunuzun tam olarak bir karşılığı yok aslında.
- Kursu açmak istediğiniz şehirdeki binaların kira fiyatları,
- Derslik sayınız,
- Açacağınız kursta verilecek eğitimler,
- İhtiyacınız olacak araç-gereçler,
- Çalışacak eğitmen ve personel sayısı kurs maliyetine etki edecek etmenlerden sadece birkaçı. Öğrenci memnuniyeti yüksek bir özel eğitimi kurumu açmak için bütçenizi geniş tutmanızda fayda var. Rahat ve kaliteli bir eğitim ortamı, harcayacağınız tüm paraya değecek…