Özel Öğretim Kurumları 5580 sayılı Kanun ve bu kanuna uygun olarak çıkartılan Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi’nde belirtilen standartlara göre açılırken Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre işleyişi yürütülür.
Özel eğitim kurumlarının ilgili belgeleri temin ederek yaptıkları başvuru onaylandığında artık eğitim-öğretim yapma yetkisine sahip olurlar. Ancak bir kurumun açılması, sürekli var olacağı anlamına gelmemektedir. Çoğu eğitim kurumu yanlış işleyiş nedeniyle kapatılmaktadır. Dolayısıyla özel eğitim kurumlarının işleyiş süreçleri hakkında bilgi sahibi olmanın dışında kurumu başarılı bir şekilde yönetmek de gerekir.
Özel eğitim kurumlarının işleyişinde öncelikle kurucunun ya da temsilcinin iyi bir kurum müdürü ataması, deneyimli personeller arasından seçim yapması gerekir. Ardından web sitesi, tanıtım ve reklam gibi eğitim merkezinin dış yüzünü tamamlayacak öğeleri oluşturması gerekir. Bina güvenliği, sınıf yapıları ve derslikteki araç-gereçler standartlar yönergesine uygun olduğu için var olan düzeni korumaları ve MEB tarafından düzenli yapılacak kontroller için her daim hazır bulunmaları gerekir.
Öğrenci kayıtları ile birlikte eğitim hayatına başlayan özel öğretim kurumlarının eğitim verdikleri süre boyunca işleyişte:
- Kurucu isteğiyle eğitim ve öğretim faaliyetine ara verme durumunda ilgili makamlara müracaat etmeleri gerekir.
- Yıllık çalışma takvimi ve çalışma saatleri her sene düzenlenmeli, valilikçe kabul edilmesi hâlinde ayrı bir çalışma takvimi oluşturulabilir.
- Okullar dışındaki kurumlarda günlük çalışmalar 07.00 ile 23.00 saatleri arasında yapılır. Ders saatinin süresi, 45 dakikadır. Uygulamalı dersler blok hâlinde 90 dakika olarak yapılabilir. Bu kurala tüm özel okullar ve kurslar uymak zorundadır.
- Kurslar ve hizmet içi eğitim merkezlerine devam zorunludur. Öğrencilerin devamsızlığını takip edeceği bir sistem oluşturulmalıdır.
- Özel öğretim kurslarında her bir program için haftada en az üç, en fazla sekiz saate kadar ders verilebilir. Bu sürenin aşılması yasal değildir.
- Özel eğitim kurumlarının işleyişinde dikkat edilecekler arasında kamera sistemlerinin sürekli çalışır halde olması da yer alır. Okullarda, bahçe giriş ve bina kapıları öncelikli olmak üzere, en az on beş gün süreyle görüntü kayıtlarını depolayacak güvenlik kamera sistemi bulunmalıdır.
- Kurumuna program ilavesi yaptırmak isteyen kurucu veya kurucu temsilcisi, yönetmelikte yer alan ilgili belgeleri temin ettikten sonra valiliğe başvurmak zorundadır. Öğretim programlarının süresi ve içeriği Genel Müdürlükçe onaylanmadıkça kurumlar tarafından değiştirilemez.
- Kurumun, kuruculuk koşullarını taşıyan başka bir gerçek veya tüzel kişiliğe devredilebilmesi için yönetmelikte yer alan belgeleri sağlamalı, devir senedi ve yerleşim planı gibi belgelerle valiliğe müracaat etmelidir.
- Özel eğitim kurumlarının işleyişinde dikkat edilecekler arasında daha önceden kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurumların kurucularının, mevcut kurumu bir başka kuruma dönüştürmek istemesi durumu da yer almaktadır. Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen şartları yerine getirerek valiliğe başvurması gerekmektedir. Okul türü dönüşümlerinde mevcut okulun kademeli kapatılarak yerine açılmak istenen okul türüne kademeli kurum açma izni verilir.
- Yerleşim ve kontenjan değişikliğinde ise yönetmeliğe uygun olarak kaymakamlık veya valiliğe başvurmak gereklidir.
- Kurucunun kurumu kapatmak istemesi durumunda ise millî eğitim müdürlüğü kanalıyla Bakanlığa, diğer kurumlarda ise millî eğitim müdürlüğüne, eğitim personeli ve diğer personel ile öğrenci veya kursiyerlere en az üç ay önce yazılı olarak bildirmek şartıyla gerekçesi kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından uygun bulunan okulları öğretim yılı sonunda, diğer kurumları ise dönem sonunda kapatılabilir.
- Kurumda çalışan personelin görevlendirilmesinde ve çalışma izinlerinin düzenlenmesinde yönetmeliğe sadık kalınarak önceki sözleşmenin bitim tarihinden en geç 30 gün önce çalışma izinlerinin uzatılma onayı toplu olarak alınmak üzere millî eğitim müdürlüklerine verilmelidir.
- Kurumlarda görev alacak personelden yine yönetmelik şartlarına göre belgeler talep edilmelidir.
- Kurum işleyişinde dikkat edileceklerden biri de ücretlendirmedir. öğrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve öğretim imkânlarına, gelişmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ederler.
- Okullar, ders yılı sonunda ödemesi yapılmayan öğrencilerin kayıtlarını yenilemeyebilir.
- Öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir.
Özel eğitim kurumlarının işleyişinde dikkat edilecek temel hususlar bunlardır. Eğitmen ve kurucuların görevleri, kurslarda sağlanacak imkanlar, ders süreleri, eğitim şekilleri, kapatma ve devir gibi işlemler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yönetmelikten yararlanabilirsiniz.
http://ookgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_07/06162448_Yzel_YYretim_kurumlarY_yYnetmeliYi.pdf