MEB onaylı sertifika, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan ve açılmasına yetki verilen kurslarda, eğitim gören kursiyerlerin eğitim sonunda aldıkları belgedir. MEB onaylı kursların tüm eğitimleri sertifikalı olmayıp bazıları sadece katılım belgesi şeklinde düzenlenmektedir.
MEB onaylı sertifikalı eğitimler; İstanbul’da İsmek, Ankara’da Beltek, Kaymek, Komek, Busmek, Gasmek, Asmek, Samek gibi onlarca büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri tarafından açılan kurslarda, Türkiye’nin tüm ilçelerinde bulunan belediye kurslarının yanı sıra muhtelif kurslarda ve özel eğitim merkezlerinde verilmektedir.
Peki MEB onaylı sertifika nasıl hazırlanır? Birçok kişi için sertifika ya da katılım belgesi aynı şeyi ifade etmektedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı onayı olmadan, izinsiz şekilde eğitim veren birçok kurum, dernek ya da vakıf farklı isimler altında sertifika düzenleyip öğrencilerine vermektedir. Öğrenciler bu konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığı için sertifika da katılım belgesi de aynı kefeye konmaktadır. Ancak bu 2 belge arasında ciddi fark vardır.
Öncelikle sertifika verdiğini iddia eden kurumlardan aldığınız belgenin resmi geçerliliği olması gerekmektedir. Bu da belgenin sertifika statüsünde düzenlenmesini gerektirir. MEB onaylı olmayan belgeler sertifika değeri taşımamaktadır. Ayrıca sertifika alabilmek için Milli Eğitim tarafından düzenlenen sınavda başarılı olmak gerekmektedir. Sınav sonucu da başarı notu olarak sertifika üzerinde yer almaktadır.
Özetle MEB onaylı sertifika hazırlanırken:
- Üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı onayı bulunur. Bu onay Bakanlık adına İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilir. Belge üzerinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün mührü ve İlçe Milli Eğitim Müdürünün imzası bulunur. İmza bulunmayan belgeler MEB onaylı sertifika değeri taşımaz.
- Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenmiş sertifikalar aşamalı sınavlar sonucunda verilir. Belgeyi almak için sınava girmek gereklidir. Sınavsız MEB onaylı sertifika veriyoruz diyen kurumlara güvenmeyiniz.
- Sertifikada; öğrencinin kimlik bilgileri, fotoğrafı ve sınav geçerek alındığı için başarı notu bilgisi bulunmaktadır.
- Sertifika vermeye ancak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslar yetkilidir. Bunun dışındaki kurumlar sertifika veremez.
Belirttiğimiz şartlar MEB onaylı sertifika hazırlama aşamalarıdır aynı zamanda. Bu şartları taşımayan belgeler resmi geçerliliğe sahip değildir.
Herkes için farklı anlam ifade eden MEB onaylı sertifika, hem mesleki yeterlilik kazanmak hem de kendini geliştirmek isteyenler için avantajlı bir belgedir. Örneğin; lisans mezunu bir kişi sürücü kursu sınav sorumlusu eğitimine katılıp, başarılı bir şekilde belgeyi alması halinde sürücü kurslarının direksiyon sınavlarında sınav sorumlusu olarak görev alabilir. Bu da onun için hem bir nitelik hem de kazanç anlamı taşıyacaktır.
Özel kurslarda ya da motorlu taşıt sürücü kurslarında verilen MEB onaylı sertifikalar hazırlanırken yönetmelik dahilinde ilerlemek önemlidir. Aksi halde kurumun ceza almasına ya da kurum kapanmasına gidecek sonuçlar karşısına çıkmaktadır. Dolayısıyla kurum müdürü iseniz eğitim faaliyetlerinizin yasal olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kursunuzu MEB süreçlerinden geçirerek onaylı bir eğitim merkezi haline getirmeniz önemlidir. Öğrenci iseniz de MEB onayı olmayan kurumlardan eğitim almamanız boşa zaman ve para harcamanızı önleyecektir.