Özel okul ya da muhtelif kurs açmak için gerekli olan ders programları her sene Talim ve Terbiye Kurulu tarafından belirlenmektedir. Yönetmeliğe göre, özel öğretim kursu açacaklardan, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi için diğer belgelerin yanı sıra bilim gruplarının Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan çerçeve programına veya programlarına uygun olarak kurum tarafından en fazla üç bilim grubunda hazırlanmış ve genel müdürlükçe onaylanmış kurs programı istenmektedir. Özel kursların program ilavesi yapmak istemeleri durumunda da MEB onayı için içeriklerin uygun şekilde hazırlanması gerekir.
Ekstra herhangi bir eklemenin gerekmeyeceği şekilde hazırlanan MEB onaylı ders içeriklerinde;
- Programın amacı
- Kapsamı
- Kazanımlar yer almalıdır.
Eğitim programının öğrenciye mesleki bilgi ve becerileri kazandıracak düzeyde hazırlanması gerekir. Bu nedenle ders içeriklerinin tüm detaylara sahip olması, öğrencinin zorlanmadan ve zaman kaygısı olmadan öğreneceği şekilde oluşturulmalıdır. Programlar Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmadıkça eğitim kurumlarında kullanılamaz.
MEB onayı için ders içerikleri hazırlanırken yapılacak program ilavelerinde şu maddelere dikkat edilmesi gerekir:
MADDE 13 – (1) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Kurumuna program ilavesi yaptırmak isteyen kurucu veya kurucu temsilcisi;
- a) Dilekçe,
- b) Kurumun son yerleşimini gösteren üç adet 35×50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiş yerleşim planı ve CD’si,
- c) Okullar dışındaki kurumlara ilave edilecek öğretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı, (Ek ibare:RG-8/8/2015-29439) ayrıca; özel öğretim kursu açacaklar için özel öğretim kursları çerçeve programına/programlarına uygun olarak (Değişik ibare:RG-5/8/2016- 29792) bir bilim grubu için, kurum tarafından hazırlanmış ve Genel Müdürlükçe onaylanmış öğretim programı,
ç) Programa ait araç ve gereç listesi,
- d) Okullara ilave edilecek her program için en az dört derslik ve uygulama derslikleri, (Ek ibare:RG-8/8/2015-29439) lise ve dengi okul mezunlarına yönelik (Değişik ibare:RG-13/1/2017-
29947) (Ek-15)’te yer alan bilim grubu programlarını uygulamak isteyen temel liselerde ise; her bir bilim grubu için standartları Bakanlıkça belirlenmiş bilim dersliği şartlarını sağlayan dersliği,
- e) Görevlendirilecek eğitim personeline ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı ile valiliğe başvurur.
(2) (Değişik:RG-12/4/2016-29682) İl millî eğitim müdürlüğünce yaptırılacak inceleme sonucunda uygun görülmesi hâlinde kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından program ilavesi yapılır. Ancak M, A1, A2, A ve B1 sertifika sınıfı öğretim programlarından herhangi biri için izin almış olan motorlu taşıt sürücüleri kursuna, bu öğretim programlarından birinin ilave edilmek istenmesi veya C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sertifika sınıfı öğretim programlarından herhangi biri için izin almış olan motorlu taşıt sürücüleri kursuna, bu öğretim programlarından birinin ilave edilmek İstenmesi ya da EK-4’te yer alan tablodaki (Ek ibare:RG-13/1/2017-29947) aynı grupta yer alan öğretim programlarını uygulamak üzere izin alan kurslardan, tabloda belirtilen (Ek ibare:RG- 13/1/2017-29947) aynı gruptaki diğer öğretim programlarını da ilave yapmak için başvurmaları hâlinde kurumda (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) il milli eğitim müdürlüğünce görevlendirilen maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personel tarafından inceleme yapılmaz.
(3)(Değişik:RG-8/8/2015-29439) Yapılan inceleme sonucunda program ilavesinde sakınca bulunmadığının belirtilmesi hâlinde, okullar dışındaki kurumlara on beş iş günü içinde valilikçe program ilavesi yapılarak kurum açma izni (EK-2) yeniden düzenlenir. Okullarda ise hazırlanan dosya beş iş günü içinde Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça okullara on beş iş günü içinde kurum açma izni (EK-3/B) yeniden düzenlenir.
(4) (Ek:RG-8/8/2015-29439) Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik (Ek 4)’te yer alan bilim grubu programlarını uygulamak isteyen temel liselerin;
- a) Öğretim programlarının süresi ve içeriği Genel Müdürlükçe onaylanmadıkça kurumlar tarafından değiştirilemez.
- b) Program (Mülga ibare:RG-5/8/2016-29792) (…) değişiklik başvuruları her yıl Temmuz ayının ilk iş gününe kadar yapılır. Bu tarihten sonra yapılan değişiklik başvurularına ilişkin onaylar ertesi öğretim yılından itibaren geçerlidir.
- c) Bakanlıkça onaylanan ilgili bilim grubunda yer alan çerçeve programda değişiklik olması hâlinde, değişiklik tarihinden itibaren altı ay içerisinde kurumca hazırlanan yeni programın onayı için başvuru yapılır. Değişiklik üzerine hazırlanan öğretim programını süresi içerisinde onaylatmayan kurumların programı iptal edilir.
ç) Genel Müdürlükçe onaylanan program örnekleri kurumda lise ve dengi okul mezunlarının görebileceği bir yerde ve kuruma ait internet sitesinde devamlı bulundurulur.
- d) Kurum bünyesinde kendi kategorisinde olmak üzere (Değişik ibare:RG-5/8/2016-29792) bir bilim grubunun programına izin verilir.
(5) (Ek :RG-8/8/2015-29439) Özel öğretim kurslarının;
- a) Öğretim programlarının süresi ve içeriği Genel Müdürlükçe onaylanmadıkça kurumlar tarafından değiştirilemez.
- b) Program (Mülga ibare:RG-5/8/2016-29792) (…) değişiklik başvuruları her yıl Temmuz ayının ilk iş gününe kadar yapılır. Bu tarihten sonra yapılan değişiklik başvurularına ilişkin onaylar ertesi öğretim yılından itibaren geçerlidir.
- c) Bakanlıkça onaylanan ilgili bilim grubunda yer alan çerçeve program/programlarda değişiklik olması hâlinde değişiklik tarihinden itibaren altı ay içerisinde kurumca hazırlanan yeni program onaylanmak üzere valilik aracılığıyla Genel Müdürlüğe sunulur. Süresi içerisinde değişiklik başvurusunda bulunmayan veya programları onaylanmayan kurumların ilgili programı iptal edilir.
ç) Genel Müdürlükçe onaylanan program örnekleri kurumda kursiyerlerin görebileceği bir yerde ve kuruma ait internet sitesinde devamlı bulundurulur.
- d) Kurum bünyesinde kendi kategorisinde olmak üzere (Değişik ibare:RG-5/8/2016-29792) bir bilim grubunun programına izin verilir.
- e) (Ek:RG-13/1/2017-29947) Lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik program uygulayan özel öğretim kurslarına, mezunlara yönelik program ilavesi eklenmek istenmesi veya mezunlara yönelik program uygulayan özel öğretim kurslarına lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik program ilavesi eklenmesi durumunda; il milli eğitim müdürlüğünce görevlendirilen maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personel tarafından yapılan incelemede, program ilavesine ilişkin düzenlemenin 12 nci maddenin üçüncü fıkrasına uygun olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
Onaylanmayan ders içeriklerinin herhangi bir geçerliliği yoktur ve bu konuda kurumu ciddi cezalar beklemektedir. Eğer siz de kursunuzun eğitim programlarını güncellemek ya da program eklemek istiyorsanız yukarıdaki maddelerde yer alan şartları yerine getirmelisiniz. Dilerseniz danışmanlık hizmetlerimiz arasında yer alan program ilavesi uygulamamızdan yararlanarak ders içeriklerinizin düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.