Özel öğretim kurumu açmak isteyenlerin edinmesi gereken belgelerden önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Dilekçeden bina sağlam raporuna, adli sicil kayıtlarından eğitim programlarına kadar farklı belgelerin gerektiği özel okul ve kurs başvuru süreçlerinde pek çok kurumun kapısını çalmanız gerekecektir.
- Dilekçe: Kurs açmak için gerekli belgelerden ilki dilekçe olduğu için dilekçenizi yönetmelik içinde yer alan örnekten yararlanarak oluşturabilirsiniz. Dilerseniz MEB danışmanlarına da dilekçenizi hazırlatabilirsiniz.
- Adli Sicil Kaydı: Kurs açmak için gerekli belgeler arasında yer alan, herhangi bir suçtan mahkum edilmemiş olduğuna dair yazılı beyanı kendiniz hazırlayarak adli sicil kaydınızı dosyanıza ekleyebilirsiniz. Bu belgeyi de Adliyelerden ya da E-Devlet üzerinden edinebilirsiniz.
- Kurum işletmeciliği yapılacağına ilişkin ifade ile tüzel kişilerin uyruğunu belirten sözleşme: Kurs açmak için istenen belgeler arasındaki sözleşmenin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayınlanması ve örneğinin alınması gerekmektedir. Ayrıca tüzük ya da vakıf senetleri ilgili valilikten alınmalıdır.
- Kurucu temsilcisinin kurumu açma, kapatma, devir ve benzeri işlemleri yürütme yetkisi belgesi: Hazırlanan belgenin Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylanması gerekmektedir.
- Yerleşim planı: Özel okul ya da kurs açmak için gerekli belgeler arasında yer alan yerleşim planı ya da CD’si mimarlık firmalarından edinilebilir, danışmanlık firmalarının çizmesi talep edilebilir. Kurs binası kiralanırken ya da satın alınırken bina sahibinden talep edilebilir.
- Kurucunun yazılı beyanı: Kurum açma dosyası oluşturmak için resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliği uygulamak isteyen okulların kurucusunun yazılı beyanı kendisi tarafından yönetmelikteki örnek baz alınarak hazırlanabilir.
- Eğitim programı onayı: Uygulanacak eğitim programının onayı ya da kurs programı Talim ve Terbiye Kuruluna gönderilerek onay alınır.
- İzin teklifleri: Yönetici çalışma izin teklifi ve kurum öğretime başlamadan önce nitelikleri de belirtilen gerekli tüm personele ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı gerekmektedir. Bu belge kurucudan sağlanabilir.
- Tapu senedi: Kurs açmak için istenen tapu senedi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınabilir. Tapu senedi alındıktan sonra Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylı örneğinin kurs açma başvuru dosyasına eklenmesi gerekir. Tapu sahibi olmayanların kira sözleşmesinin aslını ya da onaylı örneğini dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.
- İl sağlık müdürlüğünce onaylı protokol: Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanı açacakların, öğrencilerinin beceri eğitimi/staj çalışması/yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları içerisinde, okula kara yolu ile uzaklığı 30 km’yi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastane/hastanelerle yapacakları protokolü hazırlayarak il sağlık müdürlüğüne onaylatmaları gerekmektedir.
- Sağlamlık raporu: Kurum açılacak binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin teknik rapor ile teknik raporu düzenleyen inşaat mühendisinin geçerliliği devam eden SİM ve İTB belgeleri istenir. Bu belgeler çevre ve şehircilik il müdürlüklerinden, yapının proje müellifleri ya da yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerinden edinilebilir.
- Bina ve çevresinin sağlık raporu: Kurs açmak için istenen belgeler arasındaki sağlık raporu il veya ilçe ilgili sağlık biriminden alınabilir.
- Yangın raporu: Kurum açılacak binada yangına karşı ilgili mevzuatına göre gerekli önlemlerin alındığına ilişkin rapor itfaiye müdürlüğünden alınabilir.
- Dönüşüm programı kabul formu: Kurs açılışında gerekli belgelerden Genel Müdürlük tarafından düzenlenir.
- Noter onaylı dönüşüm taahhütnamesi: Dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda okul açmak amacıyla başvuran kurucuların alması gereken belge noter tarafından hazırlanabilir.
- Harç belgesi: 492 sayılı Harçlar Kanunu gereği ruhsatları harca tâbi kurum açacaklar için harç yatırıldığına dair onaylı belge bankadan edinilebilir.
- Personel belgesi: Özel motorlu taşıt sürücü kursu açacaklardan kurucu gerçek kişi ise kurucunun, kurucu tüzel kişi ise kurucu temsilcisinin üniversitelerin makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaştırma ve trafik bölümü ve benzeri lisans veya ön lisans programlarından mezun olduğuna dair belge yükseköğrenim kurumundan temin edilir.
- Eğitim personeli belge: Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açacaklarda kurucu gerçek kişi ise kurucunun, kurucu tüzel kişi ise kurucu temsilcisinin üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olduğuna dair belge yükseköğrenim kurumundan temin edilir.
Kurs açmak için gerekli belgeler temin edildikten sonra kurucu, tüzel kişilerde kurucu temsilcisi, ikinci fıkrada belirtilen belgeler ile kurum açmak için valilik veya kaymakamlıklara müracaat eder. Müracaat eden kişiye, müracaat tarihinin yazılı olduğu bir alındı belgesi verilir. Kaymakamlıklara yapılan müracaatlara ilişkin dosya, üç iş günü içinde bir üst yazı ile valiliğe gönderilir. Kurumunuzun belgeleri tam ise onayınız yapılır ve eğitim vermeye başlayabilirsiniz.
MEB Danışmanlarından Destek Alın!
Kurs açmak için gerekli belgeleri temin etmekle uğraşmak istemiyorsanız sizin yerinize bu süreçleri yürütecek ya da ihtiyaçlarınızı belirleyerek eksiklerinizi giderecek danışmanlık firmamızdan destek alabilirsiniz. Hangi belgeleri nereden temin edeceğinizi öğrenir, sürecin daha hızlı şekilde işlemesini sağlarsınız.
Unutmayın, MEB onayı almadan eğitim merkezi açmak yasak…